Як вибрати мікрохвильову піч

Скажений ритм сучасного життя диктує людям свої умови для існування. І часу на, здавалося б, звичайні речі залишається все менше і менше. У великій мірі це стосується і приготування їжі.

mikrovolnovka

Зараз для прискорення цього процесу придумано багато технічних пристосувань: різні кухонні комбайни, духовки, кавоварки, варильні поверхні і звичайно ж мікрохвильові печі. На останніх і зупинимося детальніше.

У цій статті ми розповімо про головні характеристики НВЧ-печей і допоможемо зупинити свій вибір на дійсно відповідному вам приладі.

Типи печей

Відомо три типи СВЧ-печей: з мікрохвилямиз мікрохвилями і грилемз мікрохвилямигрилем і конвекцією.

По суті, всі моделі мають однакові функції розморожування, підігріву та приготування, але більш різноманітні і складні страви можна отримати тільки в печах з грилем.

Існують два типи гриля – кварцовий і Теновий.

Кварцовий гриль має трохи більше переваг. Він компактніше, ніж Теновий, а значить і місця в робочій частині печі буде більше. Він більш зручний в експлуатації, його мити простіше. Кварцовий гриль нерухомий і швидше набирає потрібну потужність. Але, звичайно, і стоять печі з таким грилем трохи більше.

Тенова спіраль зазвичай розташовується зверху, а іноді ще додають нижню спіраль. Це дозволяє домогтися тієї самої апетитною скоринки, якій смачна курка гриль. У простій печі з мікрохвилями цього досягти не можна. Також гриль можна розміщувати не тільки горизонтально, але і вертикально. Головним достоїнством ТЭНового гриля є його дешевизна.

Третій тип печі з грилем і конвекцією, дозволяє створювати самі складносурядні страви. Готувати в таких печах можна п’ятьма різними способами:

  • З використанням мікрохвиль – підігрів, розморожування їжі і напоїв, кип’ятіння води, приготування простих страв.
  • З допомогою гриля – для створення апетитною скоринки у курки або гарячих бутербродів.
  • Поєднання гриля і мікрохвиль – для страв з м’яса.
  • Поєднання конвекції і мікрохвиль – сушіння зелені, овочеві страви.
  • Поєднання гриля і конвекції – створення складних вишуканих страв.

Види управління

Є кілька типів управління мікрохвильовою піччю. У кожного є свої достоїнства і недоліки. Розглянемо їх:

  • Механічне управління – його відрізняє простота і зручність використання. Регуляторами є прості пластикові ручки. СВЧ-печі з таким управлінням більш надійні і дешеві.
  • Кнопкове управління – зараз це самий практичний і популярний вид управління. Це поєднання надійності і зручності. Дозволяє настроювати рівень потужності, час приготування і вибір режиму готування.
  • Сенсорне управління – стильна і абсолютно плоска передня панель. З допомогою такого управління можна повністю запрограмувати процес приготування їжі. Застосовується в самих сучасних мікрохвильових печах, що, звичайно, відбивається на ціні.

Вибір обсягу

Обсяг – це дуже важлива характеристика СВЧ-печі. Від величини внутрішнього простору залежить те, яку кількість їжі можна готувати одночасно. Вибір цього параметра в першу чергу залежить від складу вашої сім’ї. Для однієї людини цілком підійде мікрохвильовка обсягом 8,5 літрів, двох вистачить печі об’ємом від 13 до 20 літрів, а якщо ж у вашій сім’ї три і більше осіб, то розраховуйте на обсяг 20-28 літра. До речі, є і більш місткі печі. Для приготування значних страв (качка, гусак і т. д.) на великі компанії потрібно СВЧ-піч об’ємом більше 30 літрів.

Додаткові функції

  • Можливість провітрювання – дозволяє видалити різкий запах риби або м’яса з приправами за кілька хвилин.
  • Швидке розморожування – прискорює цей цілком звичайний процес в три рази.
  • Багаторівнева решітка – можливість приготування декількох страв.
  • Можливість подачі пари – їжа може приготуватися в 2-3 рази швидше, при цьому не пересушиваясь і зберігаючи свою консистенцію.
  • Авто-кухар – дозволяє вибрати програму для приготування будь-якої страви з меню авто-кухаря.
  • Подвійне випромінювання – роздвоєний джерело тепла. За рахунок цього відбувається більш швидкий і рівномірний нагрів продуктів.
  • «Тарілка Крусти» – можна використовувати як сковороду. Зроблена зі спеціального металу.
  • Діалоговий режим – дозволяє «обговорювати» рецепти з мікрохвильовкою з допомогою навідних питань.

Переваги печей

Звичайно, з появою приладу використовує у своїй роботі мікрохвилі, стали з’являтися підозри про його безпеку. Але дослідження вчених легко розвіяли ці домисли.

СВЧ випромінювання не є радіоактивним і відповідно небезпечним для людини. Це було підтверджено навіть Всесвітньою Асоціацією охорони Здоров’я.

В мікрохвильовій печі існує одна особливість приготування: продукти розігріваються не тільки зверху, але і зсередини. Це відбувається завдяки особливій властивості хвиль. Нагрівається не продукт, а вода, що міститься в ньому. Молекули починають швидше коливатися і температура підвищується.

Як ви розумієте, за рахунок цього можна відмовитися від використання масла при готуванні, а значить від появи холестерину і канцерогенів в їжі. Їжа готується буквально у власному соку, і її вітаміни максимально зберігаються. Це великий плюс для любителів дієтичної кухні.

Але гідності мікрохвильових печей на цьому не закінчуються. Завдяки скороченню часу готування, витрачається багато менше електроенергії. Також за рахунок цього їжа краще зберігає свої корисні властивості і мікроелементи. При звичайному нагріванні в продуктах вдається зберегти тільки 40% вітаміну С, а при швидкому мікрохвильовому нагріванні аж 95%.

Leave a Reply

*

captcha *