Як вибрати електричну м’ясорубку

Відразу визначимося ту ж функцію з перемелювання м’яса може здійснювати і кухонний комбайн. Проблема в тому, що комбайн, будучи пристроєм багатофункціональним, коштує пристойних грошей. Купувати комбайн тільки для переробки м’яса у фарш не дуже практично. До того ж пристрою, спрямовані на максимум можливостей, як правило, поступаються в якості окремих операцій девайсів вузькоспеціалізованим, під ці конкретні операції заточеним. Іншими словами, м’ясорубка ефективніше впорається з тим же завданням, але при цьому не зможе, припустимо, збити крем або приготувати коктейль.Тим більше, що конструкція комбайна (вертикальні вали) передбачає принципово інший спосіб подрібнення м’яса — з цього фаршу повноцінні котлети зробити не вийде.

myasorubka-8

Так давайте ж довіримо справа «фахівцям», хоч при цьому і доведеться пожертвувати зайвою місцем на полиці кухонного гарнітура.

Питається, навіщо купувати електричну? Чим вона краще «чистої» механіки? Звичайно, вартість чавунних ручних м’ясорубок не зрівняється з електричними побратимами, вони значно дешевше, та й ресурс у них величезний. При грамотному використанні механіка служить десятиліттями, вимагаючи лише періодичної заточування ножів або заміни деталей, вартість яких легко впишеться в самий скромний бюджет.

Основною перевагою на користь електрики, безумовно, є продуктивність. А також відсутність необхідності застосовувати грубу чоловічу силу. Існує думка, що ручний спосіб, при всіх його недоліках, все-таки якісніше, але це лише міф, пов’язаний з невмінням скористатися всіма функціями електричної м’ясорубки.

Потужність електродвигуна. Так, по суті, головною відмінністю компактних побутових м’ясорубок нового покоління від «совкової» залізяки є наявність електроприводу. У того, в свою чергу, є головна й визначальна характеристика — потужність. Саме від потужності залежить, як швидко і ефективно буде працювати м’ясорубка.

На ринку є як малопотужні моделі (до 500 ватт), так і «звірячі» агрегати з показниками від 1000 до 2000 вт. Все залежить від ваших потреб. Для періодичної переробки пари-трійки кілограмів свіжого (не старого або морозива) м’яса, без значного вмісту хрящів і прожилок, надто потужна м’ясорубка вам і не потрібна. Вона буде дорого коштувати, «їсти» багато електрики, вимагати при поломці якісних і теж дорогих комплектуючих. ККД буде низьким, а разом з ним не високою і радість від покупки.

Тим не менш потужність потрібно вибрати оптимальну, не надто економлячи на електроприводі. Зрештою, ваші потреби з часом можуть змінитися, а докупити потужності приладу вже не вийде. 1000 ватт — вже добре, і не багато, і не мало. Така м’ясорубка за хвилину зуміє «вичавити» з сирого продукту від 1 до 2 кілограм фаршу, ефективно перемелюючи великі шматки з дрібними кісточками і прожилками.

Не варто плутати потужність і продуктивність. Деякі виробники заявляють, що при малопотужному двигуні їх продукція володіє високою продуктивністю. Проте вся фішка в тому, що при цьому дані моделі пред’являють такі ж високі вимоги до того сировині, що в них закладається. Провести півдня, займаючись жорсткої фільтрацією купленого м’яса від всіх побічних продуктів (жилки, кісточки, хрящики, дріб, etc), щоб потім за кілька хвилин отримати результат? Невесела перспектива.

Зверніть увагу, що на ціннику може бути вказана пікова потужність приладу, тоді як значення номінальної потужності (на якій м’ясорубка «оре» весь основний час) значно нижче. Пікове значення досягається в моменти максимального навантаження, коли пристрій не справляється з закладеним сировиною або у вас просто застрягли ножі. В такому режимі працювати довго не можна, це лише спосіб повернути все, як було». Будете наполягати, згорить запобіжник (або, в гіршому випадку, двигун). Зазвичай виробник вказує час роботи на піку потужності — кілька секунд, не більше.

Конструкція. Електрична м’ясорубка зовні від механічної відрізняється наявністю двигуна, укладеного в пластиковий корпус. Лякатися пластику не треба, він, по-перше, харчової і не передається у спадок смак фаршу, а по-друге, розрахований на ті навантаження, яким ви піддасте прилад в процесі експлуатації. Шнековий частина, ножі і решітки, які безпосередньо відповідають за переробку, повинні бути металевими, бо саме на їхні плечі покладено найвідповідальніша робота.

Шнек — це основа всієї конструкції, спіралеподібна деталь, на яку кріпляться ножі і грати. Шнек відповідає за проходження сировини від входу (лоток) до виходу (решітка). Перед самим виходом м’ясо проходить через ножі, виконані у формі зірочок ніндзя, подрібнюється і виповзає у вигляді фаршу через круглі отвори решітки. Я розумію, що цей неглубокомысленный процес відомий і зрозумілий кожному, хто хоч раз стикався з м’ясорубкою, але зайвий раз переконатися не завадить.

Коли мова йде про м’ясо, шнек повинен бути зроблений з якісного металу. Якщо м’ясорубка також використовується для переробки овочів, то можливе застосування шнека з пластику. А от ножі завжди були і будуть металевими, тут без варіантів. Само собою, ножі періодично потрібно точити, інакше рано чи пізно вони загрузнуть у свіжому м’ясі. В кращому разі доведеться розібрати і почистити м’ясорубку, в гіршому — замінити перегорів двигун, якщо перестараєтеся. Ножі можна наточити самому, можна завезти в майстерню, а деякі моделі комплектуються самозаточуються різаками або ножами настільки високої якості, що їх заточування потрібно рідко.

Решітка — це не просто вихідний отвір. Як правило, в комплекті з електричною м’ясорубкою йде кілька граток з різними діаметрами дірок (від 3 до 10 мм). Нюанс в тому, що від цього різко змінюється консистенція фаршу. Єдиного правильного варіанту немає, але кожен користувач може пристосуватися самостійно, підібравши оптимальний розмір.

Кожен знає, що, коли м’ясо застряє в м’ясорубці, вишукувати його — не дуже приємне заняття. Тим більше що механічну м’ясорубку розібрати нічого не коштувало, а з електричною доведеться помучитися трохи довше. Значно полегшити життя допоможе функція реверсивного руху, якою обладнуються не всі моделі (це краще уточнити заздалегідь). Даєте зворотний хід, і застряг шматок здається на милість переможця.

Техніка безпеки. Рідкісна кухонне начиння може похвалитися абсолютною невинністю в експлуатації. А вже електричні прилади, оснащені рухомими і гострими елементами конструкції, — і поготів. Ясна річ, ви не станете у здоровому глузді приплюсовувати до м’яса сторонні предмети або пхати в лоток пальці. Однак осудність і обережність — поняття різні. І виробники прагнуть убезпечити користувача зі свого боку.

Функцію горловини в механіці замінив вузький пластиковий (металевий) лоток, він же — трей, він же — завантажувальна платформа. Саме туди ви закладаєте вихідний продукт (м’ясо, як правило). Розміри лотка бувають різними, підбираються індивідуально за відчуттями. Занадто маленький — незручно, великий — небезпечно. Адже справа не тільки в чистоти на робочому місці, але й у тому, щоб ви не могли засунути в лоток щось занадто громіздке. До речі, за процес вписування сировини відповідають не пальці і вже точно не вилки з ложками, а спеціальний штовхач, виконаний з пластику.Навіть якщо ви перестараєтеся і запхнете його занадто глибоко, він просто зламається, не заподіявши шкоди вам чи пристрою в цілому.

Мотор теж забезпечується необхідним захистом від перегрівів і перевантажень. Запобіжник може бути самий різний — від електричного (функція переривання ланцюга, при якій м’ясорубка просто відключається) до теплового (захист спрацьовує при досягненні критичної температури двигуна). Деякі моделі мають в механічної частини елементи, виконані з пластику. З одного боку, це знижує надійність конструкції, адже пластик крихкий. З іншого — при підвищених навантаженнях першими якраз страждають ці пластичні насадки. Їх замінити набагато простіше (особливо якщо запчастини є в комплекті поставки), ніж весь двигун в цілому.

Від конструкції м’яко переходимо до додаткових плюшок, якими провідні виробники щедро розбавляють саму звичну функцію м’ясорубки.

Сучасні моделі комплектуються безліччю насадок, за допомогою яких ви можете приготувати не тільки фарш, але й інші, не менш приємні (якщо не сказати корисні) напівфабрикати. Універсальність і додаткові можливості внесуть різноманітність у ваше меню.

Наприклад, насадка кебе. Це не лайка, це такі фаршировані сосиски, при виготовленні яких фарш тут же упаковується в трубочки. Подібна насадка, тільки більшого розміру, застосовується для домашніх ковбасок. Натягаєте оболонку на насадку і наповнюєте майбутній продукт фаршем.

Намагаючись встигнути за кухонними комбайнами, м’ясорубки часто комплектуються приставками для вичавлювання соку з фруктів, терками, овочерізками (у вигляді насадок-циліндрів), насадками для тіста (можна готувати печиво) і навіть дисками для макаронів і спагетті. Всі ці прибамбаси, звичайно, комусь потрібні, а комусь- не дуже. Враховуючи, що чим більше додаткових опцій, тим вище вартість м’ясорубки, варто задуматися: а чи потрібно переплачувати? Може, варто залишити ці функції кухонному комбайну, а м’ясорубку задіяти лише по прямій обов’язки?

Тим не менш, деякі зручності здаються дуже вдалими. Наприклад, місце для зберігання насадок, довгий шнур, гумові накладки на ніжках.

Приділимо трохи уваги шуму. Так, електрична м’ясорубка шумить, і з цим нічого поробити не можна. Причому всі шумлять і приблизно однаково, незважаючи на заяви деяких недбайливих продавців. Справитися з цим можна тільки одним, але дієвим способом — потерпіти. Благо що електрична м’ясорубка працює швидко.

Наостанок обговоримо основних виробників і цінові категорії. Виробників електричних м’ясорубок досить багато, але ми будемо орієнтуватися не на бренди, а на параметри, які виразно відбиваються в ціні. Малопотужні моделі починаються в районі 200 ватт і обійдуться мінімум в 1500 рублів. Ці пристрої, незважаючи на дешевизну і слабку продуктивність, можуть бути обладнані і реверсом, і додатковими насадками, і захист двигуна від перевантажень. Не думайте, що дешеві варіанти настільки ж «сердито» в комплектації. В ціновому діапазоні до 2500 рублів рідко зустрінеш моделі потужністю вище 1500 ватт, але все ж вони є (Supra і Moulinex), в основному це продукція компаній «Аксіон», «Белвар», BoschZelmer.

Оптимальними для домашнього використання можна вважати м’ясорубки з ціною від 2000 до 3500 рублів. Подібні агрегати, що при оптимальному рівні потужності від 500 від 1000 ватт, оснащені всіма необхідними компонентами, а вибір виробників і дизайнів вже набагато ширше (Bosch, Moulinex, Panasonic,KenwoodRolsen, Zelmer,Gorenje).

В самому дорогому сегменті — від 5 тисяч і вище (є моделі і вище десяти тисяч) — присутні вироби таких відомих компаній, як Braun та Tefal, хоча і Kenwood, Panasonic, і Zelmer теж тут є, демонструючи універсальність свого асортименту.

На відомі бренди тільки через гучного імені кидатися, звичайно, не варто. За умови, що потужність приводу, і дизайн, і наявність насадок, а також якість внутрішніх комплектуючих вас влаштовують, оптимальну модель підібрати можна без всяких проблем.

Leave a Reply

*

captcha *