Чавунний посуд

Знову про чавун

Приводом для цієї статті стало ажіотаж який утворився останнім часом щодо чавунного посуду. То і справа то в форумах, то у відгуках виникають дискусії. Величезна кількість фотографій в інтернеті, де посуд з чавуну має далеко не презентабельний вигляд, так багато хто і самі прекрасно пам’ятають чернющую бабусину сковорідку, яку вже ніщо не врятує. І що примітно, багато людей з покоління СРСР так і не змогли «змінити» чавуну. Так невже все так сильно змінилося, чи може ця справа у нас? Може це ми стали більш розпещеними різними новинками і нано-технологіями?

392605

Одвічне питання: Що ж робити?

Для початку потрібно зрозуміти, що більшість сковород і казанів з чавуну не піддаються абсолютно ніякої антипригарній обробці і для правильного використання, такий посуд необхідно «запустити» для  індукційної плитиДля деяких це здається досить трудомістким процесом, інші, навпаки, отримують від цього задоволення. Ну давайте по порядку.

В першу чергу — для того що б позбавитися від заводського мастила, яку завдав виробник при виготовленні нам необхідно прожарити свою новеньку сковородочку в духовці, на відкритому вогні або просто на плиті, все залежить від ваших можливостей. Для цього потрібно сполоснути сковороду під проточною теплою водою, далі розігріти до180 градусів, так як ми з вами знаємо, що масло починає випаровуватися саме при цій температурі. Звичайно при випаровуванні масла піде дим — це нормально, тому якщо ви знаходитесь в закритому приміщенні краще відкрити вікна.Як тільки сковорода перестала диміти — мастило вигоріла, і нагрівання можна припинити. Вітаємо-перший етап закінчено! Даємо нашої нової чавунної сковородочке трохи охолонути, беремо серветку бажано яка не залишає ворсинок, які можна використовувати наприклад листя салату і рясно змащуємо ВСЮ сковороду рослинною олією, але так щоб не було патьоків. Цей процес триває близько 5-8 хвилин в залежності від розміру посуду. Далі сковорода остигає-пори чавуну закриваються і масло яке проникло всередину і надає нашій сковороді антипригарні властивості.В принципі, на цьому стандартний запуск завершено, і ви можете починати приготування своїх шедеврів.

Для профіків)

Але як мені відомо, для багатьох захоплених людей, стандартного «запуску» мало, і вони йдуть далі. Найпростіше-це повторити «стандартний запуск» ще два рази. Якщо і цього мало — прокаляем змащену маслом сковороду в духовці протягом години і різко охолодити під струменем теплої води, таким чином ми отримуємо шар міцно пригорілого масла (не плутати зі згорілим), що забезпечить нам дуже хороші антипригарні властивості в майбутньому.Існує думка, що при різкому охолодженні сковорода може тріснути, але як показує практика — чавун дуже міцний матеріал і якщо в ньому немає дефектів, то він легко витримує перепад температури. Витираємо насухо. Готово!

Що далі?

А, далі — догляд. Адже нам хочеться зберегти антипригарні властивості, гідний вигляд і функціонал нашої нової чавунної сковороди. Після кожного використання ми споліскуємо сковороду в теплій воді без застосування миючих засобів, т. до вони можуть розчинити захисну плівку з масла. Далі потрібно просушити сковороду на плиті або в духовці, поки вона не набуде колір благородного напруження, потім протираємо поверхню тонким шаром масла.Якщо є пригорілі залишки їжі, то можна налити води і трохи прокип’ятити її і потім «відшкребти» металевою щіткою, не бійтеся подряпати сковороду, на захисний шар це ніяк не вплине. Так само при приготуванні ви можете використовувати абсолютно будь-який кухонний інструмент, в тому числі і залізний.

Аксіома

Споліскувати, протирати, висушувати і протирати маслом потрібно після кожного використання! Поява іржі на виробі з чавуну це не дефект-це наслідок неправильного догляду!

Трапилася іржа

Якщо все ж таки з якихось причин іржа проявила себе на чавунній сковороді, то приймаємо контрзаходи. Все досить просто: насипаємо сіль так, щоб вона закривала ділянки де з’явилася іржа і розжарюємо сковороду протягом години. І о диво-іржі наче й не було. Якщо іржа все ж залишилася, то насипте солі (бажано великої), додайте невелику кількість масла, розжарте протягом 1,5 години, потім візьміть залізну мочалку і добре тріть сковороду під слабким струменем теплої води поки іржа не відступить. Витираємо і змащуємо)

Поради

При перших використань (2-4) постарайтеся не використовувати продукти, які містять велику вміст кислоти, дайте захисній плівці з олії закріпитися. Після приготування не залишайте і тим більше не зберігайте готове блюдо в чавуні, так як продукти окислюються, змінюють смак і колір.

Підсумок

Чавун-це один з кращих матеріалів для виготовлення посуду. Все-таки наші дідусі і бабусі були мудрі, використовуючи чавунний посуд. Посуд із чавуну: екологічна, безпечна, довговічна (при правильному догляді може прослужити сотні років). Вона як вино — чим більше користуєшся тим краще стає.Універсальність чавуну просто вражає, його можна використовувати: на відкритому вогні, на БУДЬ-якому вигляді плит (газових, електричних, галогенних, інфрачервоних і звичайно ж на індукційних)

Не дарма компанія Iplate (айплейт), до речі це перша компанія в Росії, яка з 2007 року спеціалізується на виробництві настільних плит, у тому числі і індукції, рекомендують використовувати на своїх плитах саме чавунний посуд.

Leave a Reply

*

captcha *